10. joulukuuta 2015

THE suunnitelma

Tänään se oli, ensimmäinen käynti poliklinikalla.
Aamulla oksetti ja jännitti. 
Maha oli kipeenä ja sekaisin, niinkuin joka kerta kun pitää lääkäriin mennä. 
Ihan sama mistä syystä.

Lääkäri oli onneks kiva, huh! Yks kandikin oli mukana.
Lääkäri teki nopean tutkimuksen ja sit puhuttiin.
Hoitaja antoi myöhemmin seuraavan ajan ja vielä lisäinfoa.

Suunnitelmaksi muodostui:

1) Aloitettiin Thyroksiini, koska kilpirauhasarvo oli kuulemma sen verran korkea, että sitä olisi hyvä saada lääkityksellä laskemaan. Varsinkin näin raskautta toivottaessa. 
Viimeksi arvo oli 3.5 mU/l. 
Tästä lääkityksestä olin iloinen, koska toivoinkin, että se mahdollisesti aloitettaisiin.

2) Lisää (outoja) labroja määrättiin heti seuraavan kierron alkuun. Laitoin itselleni tähän ylös muistiin, mitä niistä luin nopeasti.
– S-FSH eli follikkelia stimuloiva hormoni. Erittyy aivolisäkkeestä ja kiihdyttää munarakkulan kasvua.
– S-LH eli luteinisoiva hormoni. Erittyy aivolisäkkeestä ja aikaansaa munasolun irtoamisen sekä ohjaa keltarauhasen muodostumista.
– S-AMH eli Anti-Muller-hormoni. Varhaisten munarakkuloiden tuottama hormoni. Voidaan käyttää ennustamaan gonadotropiinivastetta koeputkihedelmöityshoidossa.
– S-E2 eli estradioli. Munasarjan munarakkulan tuottama hormoni. Voidaan käyttää osoittamaan munarakkulan kasvua munarakkulastimulaation aikana.
– Keliakia vasta-aineet

3) Femar 2,5 mg aloitetaan seuraavan kierron päiville 3.-7., jolla pyritään varmistamaan munarakkulan kypsyminen eli puhutaan ymmärtääkseni ovulaation induktiosta (OI). Tätä kokeillaan muutamissa kierroissa. 
Tää lääke kuulostaa vähän pelottavalta, kun syöpälääkkeenä normaalisti käytetään.

4) Heti alkuvuodesta SSG, salpingosonografia eli munanjohtimien aukiolotutkimus. 
Tää mua pelottaa jo valmiiksi! 
Mut tän jälkeen jotkut kuulemma raskautuu kun "röörit puhdistuu" :D



Aikamoinen tietopläjäys tuli! 

Kertokaahan, onko teillä kokemuksia, erityisesti tosta munanjohtimien aukiolotutkimuksesta kuulisin mielelläni!

6 kommenttia:

  1. http://nytheti.blogspot.fi/2015/05/aukiolotutkimus.html Tuossa minun kokemukseni aukiolotutkimuksesta. Vaikka ei mennyt ihan nappiin ja sattui, niin oli se kaikesta sähläyksestä huolimatta nopeasti ohitse. :)

    VastaaPoista
  2. Mulla sattui jonkun verran, vähä niinku kovat menkkakivut, mutta onneksi se on niin nopeasti ohi, että ei kannata jännittää liikaa.. :) tutkimuksen jälkeen oli loppupäivän hartiapistosta, muuten ei mitää. :) tsemppiä!

    T. Aa-Äm

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ei tule kovin pahoja kipuja sen jälkeen, kun töihin pitäisi vielä pystyä menemään :/

      Poista
  3. Aukiolotutkimuksen tuntemukset lienevät yksilöllisiä ja riippuvat varmaan vähän kohdun asennostakin (esim.kuinka "mutkalla" kohdunkaulakanava on ja miten katetrin ujutus onnistuu). Monella klinikalla neuvotaan ottamaan kipulääke ennaltaehkäisevästi ennen tutkimusta.

    Itselle aukiolotutkimus tehtiin jo ensikäynnillä, joten en ollut valmistautunut tropilla. Tutkimusta en pitänyt kovin kipeänä, vaikka näkyvyyshaasteen vuoksi se venyi ja jouduttiin käyttämään täydet määrät nestettä & ilmaa. Katetrin ujutus tuntui papakokeen otolta ja tutkimus ilkeän sorttiselta paineentunteelta. Tutkimusta seurannut hartiapistos oli ohuesti kurjempi vaiva, mut sekin lievittyi makuulla ja oli seuraavaan aamuun mennessä poissa.

    Eli jos mietityttää, niin kannattaa ottaa vaikka Burana edeltävästi. Hartiapistoskaan ei tuu kaikille, joten sitäkään ei kannata jännittää etukäteen.

    Hyvin se menee :) Tsemppiä siihen ja muihinkin alkutohinoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun jaoit kokemuksen :)
      Joo, sain ohjeeks ottaa särkylääkettä etukäteen. Jotenkin vaan mietityttää, paljonko joku Burana oikeasti auttaa jos kipua aiheutuu. Toivotaan, että tutkimus olisi ohi nopeasti ja helposti :)

      Poista