20. maaliskuuta 2016

Kromosomeja ja rakenteita

Olen nyt jo jonkin aikaa tuijottanut tätä kaaviota, jonka löysin THL:n Sikiöseulonnat – Opas raskaana oleville -vihkosesta.

En ole vielä muodostanut omaa mielipidettäni (saati puhunut mieheni kanssa) asiasta eli mitä seulontoja haluaisimme/emme haluaisi tehtävän.
Eikä se ole vielä edes ajankohtaista.
Kunhan perehdyn asioihin.

Kaavio kuitenkin herätti kysymyksiä:

Jos ei halua kromosomiseulontaa (verikokeet) vaan pelkästään ultraäänitutkimukset, eikö silloin tehdä ollenkaan NT(niskaturvotus)-ultraa? 
Eli eikö sitä tehdä "irrallaan" verikoeseulonnoista?

Mitä seulontoja olette ajatelleet/teettäneet ja miksi?

7 kommenttia:

  1. Alkuraskauden kromosomiseulonta on vuosien saatossa kehittynyt ja nykyään se mielletään yhdistelmätutkimukseksi. Pelkän NT:n seulontaosuvuus Downia ajatellen on 50-60%. Kun siihen yhdistää verikokeen varmuus nousee 80-90%. Uä-hoitajana olen sitä mieltä, että jos kaipaa kromosomiseulontaa, suosittelisin yhdistelmää, sillä se on paljon varmempi tapa seuloa kuin pelkkä uä. Toki yleisessä UÄ:ssäkin katsotaan karkeat rakenteet ja seulojan kanssa voi sopia että vahvasti silmämääraisestikin poikkeava niskaturvotus kerrotaan (taustalla mahd. kromosomipoikkeavuus tai sydänvika). Mutta seulontana pelkkä NT ei ole nykyään enää niin luotettavana pidetty, et sitä kannattaisi tehdä yksinään.(Vähän ajatuksella, et miksi haluta epätarkkaa seulaa, jos saatavilla on tarkempikin?) Tosiaan kaikki riippuu siitä, mitä perhe haluaa tietää :) Minusta on hienoa, että mietit/-te näitä etukäteen vaikka kieltämättä riskiviikkojen muunkin jännityksen ohella kaikenlaisiin riskeihin/seulontatutkimuksiin perehtyminen on omiaan luomaan lisäjännitystä :) Tsemppiä tuleviin viikkoihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kattavasta ja ammattimaisesta vastauksesta, valaisi paljon asiaa! <3
      Yritän kääntää ajatukset tulevaan, etten miettisi ja pelkäisi sitä, mitä näinä "riskiviikkoina" voisikaan mennä pieleen.

      Poista
  2. Mä osallistuin kromosomiseulontaan molemmilla kerroilla. Ajattelin että verikokeistahan ei kuitenkaan mitään lisäriskiä tule ja jos tulokset on ok niin se tuo lisärauhaa. Jos seulonta olisi hälyttänyt en varmaan olisi lapsivesipunktioon suostunut keskenmenoriskin takia. Olisi meille esim. down-vauvakin ihan tervetullut, mutta mua kyllä helpottaisi tietää etukäteen ja valmistautua. Eihän seulontoihin osallistuminen velvoita mihinkään lisätoimenpiteisiin vaikka hälyttäisikin. Itse oon vaan sellainen että tuppaan ajattelemaan pahinta vaihtoehtoa joka tapauksessa, niin kaikki lisäinfo on vaan hyväksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaan oon kans kääntymässä ja mies oli samaa mieltä.
      Eli että menen seulontoihin :)
      Vastaus ei muuta mitään siinä mielessä, että lapsi on aivan yhtä tervetullut, vaikka jotain löytyisikin.
      Mutta jos asian tietäisi etukäteen, voisi siihen valmistua ja perehtyä mahdollisesti erityislapsen tarpeisiin.

      Poista
  3. Minkälainen diagnoosi teillä oli/on?
    Kiinnostaa siksi ku itse olemme yrittäneet lasta vuoden verran ja hakeutuneet lapsettomuustutkimuksiin ja kummaltakin otettu perusnäytteet ja kaikki on ok. Niin rupee tuntuu et missäs sitten vika voi olla? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Määrittämätön naisen hedelmättömyys" eli syytä ei löytynyt tutkimuksissa :/
      Aina syytä ei löydy, mikä tietenkin harmittaakin, koska silloin joutuu miettimään, että miksi tämä ei sitten onnistu :/
      Tsemppiä teille jatkoon! :)

      Poista
  4. Esikoisen kohdalla tehtiin yhdistelmäseula, eli uä ja verikoe. Saimme riskiluvuksi 1:190. Normaalisti tulos on suurempi kuin 1:250. Emme halunneet lapsivesipunktiota, koska sen aiheuttama riski saada keskenmeno oli jopa suurempi, kuin riski että lapsella olisi ollut down. Kuopuksesta emme halunneet yhdistelmäseulaa, jotta ei aiheuttaisi ylimääräistä huolta ja murhetta mahdollinen riskitulos. Menimme vain ultraan. Siellä ei mitattu lainkaan niskapoimua. Esikoisella tuon riskiluvun aiheuttivat verikoetulokset. Niskapoimu oli ok.

    VastaaPoista